søndag 16. februar 2014

Alt plantefarget garn strikket opp.

Nå har jeg strikket opp alt det plantefargete garnet jeg fikk. Det ble mange knuter og garnet var veldig møkkete etter å ha hengt i minst 20 år (tror jeg da). Jeg ble i alle fall overrasket over hvor flotte fargene ble etter en runde i vaskemaskinen. På alle parene henger de lappene som var sirlig skrevet hva slags planter, garn og bad som var brukt til de ulike fargene. Nå skal jeg ta dem med på husflidslagets vårmarked for salg.
Her henger garnet sirlig flettet opp.

7 par supervarme votter ble det.


De røde vottene har fått de fleste av fargene sine fra corchenillelus og krapp
 Corchenillelus brukes til fremstilling av fargestoffet karmin, som brukes både til farge i mat, kosmetikk, tekstiler og i maling.
Cochenillelus kommer opprinnelig fra Mexico, hvor aztekerne kjente til at de kunne brukes til å lage farge. Også Maya-kulturen kjente til lusenes gode egenskap som farge. Da europeerne kom til Mexico tok de med seg lus til Kanariøyene i Europa. De er også innført i Spania, Algerie og Australia.
Krapp
Krapp (latin: Rubia tinctorum) er en fargeplante av krappslekten (Rubia) i maurefamilien (Rubiaceae). Krapp ble benyttet som fargeplante allerede i oldtidens Midtøsten omkring 1500 f.Kr. og vokser naturlig i vestlige Asia og deler av Europa.
Planten er giftig, og røttene gir mulighet for å produsere rød farge. Virkestoffet er alizarin 8C14H8O4). Den har gule blomster og smale, lansettformede spisse blader.
Fragmenter av klær farget med denne planten er funnet i oldtidens Egypt samt i Pompeii og Korinth.

Fra Wikipedia.


1 kommentar:

  1. Virkelig klare, sterke farger! De vottene ser så deilige ut :-) Jeg bruker ullvotter hele vinteren. Liker de mye bedre enn syntet.

    SvarSlett