Trolldomsplanter og andre

21 okt 2015.
Enda en giftig en, men så nydelig. Naken jomfru heter denne løkplanten som blomstrer uten blader på høsten.



24 juni 2015
GULLREGNTID: Så utrolig vakker, men farlig.


Det finnes to arter gullregn, og en kryssning mellom de to artene (en såkalt hybrid). Alle tre er like giftige, men hybriden setter lite frø. Forgiftning av gullregn er sjelden, men når det har forekommet skyldes det gjerne at barn har spist frøene. Risikoen blir mindre hvis man planter hybriden, stammer den opp slik at barna ikke når frøene og unngår å plante der barna oppholder seg mest.

12 august
Dette er en raring som kommer på høsten .
Vaniljerot, ser ut som en albino blomst.






31 juli. 2014
Nå går det forhåpentligvis langsomt mot høst, men vi ønsker mange fine varme dager. Rosene i hagen er nå flotte etter nyplanting og mange som døde. Noen kom seint men god.

Denne blålilla har jeg hatt noen år. Et hyggelig gjensyn

























3 juli.
Revebjelle eller Foxglowes på engelsk, Fingerbøl på dansk. Det er rart hvordan planter har navn med nesten samme betydning på ulike språk. Denne planten brukes i hjertemedisin og er ganske så giftig.

 Alle deler av planten inneholder flere sterkt giftige glykosider, for eksempel digitoksin og digitalin, som virker på hjertet. Legemidler med disse stoffene kan gjøre pasientens hjerteslag mer regelmessige og kraftigere samtidig som blodtrykket øker. Større doser er derimot livsfarlige, og 2-3 gram tørkete blad kan være dødelig!
Historien om revebjelle er på mange måter en historie om fornuftens inntreden i urtemedisinen: I Shropshire i England levde det på slutten av 1700-tallet ei klok kone som laget medisin mot vatersott. Vatersott skyldes opphoping av vann i kroppen og er symptom på hjertesjukdom. Denne medisinen var sammensatt av 20 forskjellige urter, men revebjelle var en av hovedbestanddelene. Hun holdt oppskriften strengt hemmelig. Med urteblandinga oppnådde hun nemlig helbredelse der leger hadde stått maktesløse. En lege ved navn William Witherling ble interessert. Han skjønte nokså raskt at hemmeligheten var revebjella. Men først etter 20 års forskning framla han – i 1785 – et arbeid om revebjellas virkning på hjertet og dens bruk mot vatersott grunnet hjertesvekkelse. Dette arbeidet var så grundig at det faktisk la grunnsteinen for dagens behandling av hjertepasienter med preparater fra revebjelle. (Dette er fra nettsiden til naturhistorisk museum)



23 juni. Midtsommer.
Hagen er blomstrende!
Lupiner er nydelige. Det er lurt å knipe av frø.

Synd de blomstrer så kort.









16.6.13
Har en fantastisk plante ved trappa vår. Akkurat nå blomstrer den og det er som å gå inn i skog på vei inn døra. Det summer av bier og for en duft! Den vokser seg veldig stor og flott, men når den har blomstret av, må jeg nok til med hagesaksa.











10.6.13
En tur i Botanisk hage gjorde meg oppmerksom på denne litt unseelige typen. Tenk så er det Oslos fylkesblomst.
Bakkekløver er en av mange kløverarter som har hvite eller hvitaktige blomster. Men i motsetning til f. eks. den vanlige hvitkløver er den en høyvokst art, 30-40 cm høy, med stivt opprette stengler. Blomsterhodene er hvite eller blekt gulhvite. Mens bakkekløver er forholdsvis vanlig i Syd- og Sydøst-Sverige, er den er stor sjeldenhet i Norge. Utbredelsen i vårt land gjør den velegnet som fylkesblomst for hovedstaden. Den har nemlig kun én viltvoksende lokalitet, - i Oslo, og der kun på Hovedøya rett utenfor bykjernen. I tillegg ble den for ca. 50 år siden tilfeldig innført til Eidanger, der den nå har holdt seg siden.
Mange forbinder bakkekløveren på Hovedøya (og kubjelle og flere andre sjeldne planter samme sted) som et resultat av munkenes hageanlegg ved klosteret der i middelalderen. Men dette er ikke riktig. Bakkekløver hører til blant de varmekjære og kalkkrevende planteartene som ofte har en begrenset utbredelse i våre mest sommervarme strøk i Sydøst-Norge, som utpostlokaliteter mot nord for planter som mest hører hjemme i Sydøst-Europa. I bakkekløverens tilfelle er jo den begrensede utbredelsen ganske ekstrem! (Dette skriver naturhistorisk museum om Bakkekløver.)





 Våren er fantastisk. Det dufter av syriner i hagebyen. Det dufter bittersøtt av rognebærblomster i Ekebergskråningen og på Malmøya er duften av Liljekonval fantastisk











17.5.13
 Jeg har et vindu med bare kaktuser. Fordelen med dem er at de tåler så mye. Det blir skikkelig maistemning når denne kaktusen blomstrer. Det gjør den hver år i mai.
Når magnoliaen blomstrer i en hage vi går forbi på tur da er det definitivt vår



På en reise i april fant jeg denne lille sjarmerende hagen på et fortau i Little Italy. Det er en liten bydel i San Diego.
Det er alltid spennende planter i "utlandet" Det er spennende å titte på dem å se på en annen frodighet enn det vi har hjemme.

På det samme fortauet fant jeg denne lille hagen med det jeg tror er spanske margeritter

Tja hva er dette, lekre bær fotografert på strandpromenaden i San Diego.


Min pelargonia


27 april og geraniumen er i blomst.



17 mars. Nå er min geranium kommet mye lenger. Vann gjødsel og lys gjør underveker. Ute er det vinter.


10 februar 2013.


Forrige helg tok jeg opp en geranium jeg satte i kjelleren i høst. jeg klippet den ned, den fikk litt vann. Potten står i et sør vindu, men ikke for varmt. Allerede etter en uke har den fått fine skudd.

Denne var rutet når jeg fikk den. Ved andre blomstring er fargene ikke symetriske.
Etter en sommer ute i hagen under et tre blomstrer orkideene villig vekk. Litt bldslitasje må påregnes.

En tropisk rengdusj er deilig.

Denne gule har blomstret mange ganger!
 Jeg er opptatt av planter i krukker og hage ,men også historien bak planter og bruken av plantene.
 Dette bildet er fra trappa hjemme med Pelargonia , Stemorsblomst og et glass med tørkede appelsiner




Bulmeurt:
Denne traff jeg på en vandring i Cadiz. Skummel type!Giftig og en viktig bestandel i heksesalve som ble brukt da heksene skulle til Bloksberg.  En bulmeurtforgiftning arter seg ved at personen får svevende følelse, faller i søvn og opplever kraftige og ofte sterkt erotiske hallusinasjoner. Alkaloidene tas lett opp gjennom huden, og noen tror at bulmeurt inngikk som en viktig ingrediens i de salvene heksene gned seg inn med. Det påstås at de smurte salven på kosteskaft og satte seg skrevs over det slik at den påvirket de tynne slimhinnene i vagina. Da rusen ofte innledes med en flygende følelse, ja, da har vi heksa på kosteskaftet! De ekstatiske drømmene som fulgte var ofte var sterkt livaktige. Ja, heksene trodde rett og slett de hadde opplevd det i virkeligheten! Derfor var det lett for rettsvesenet å presse tilståelsene ut av de arme kvinnene under datidas hekseprosesser – det desidert svarteste kapittelet i europeisk religionshistorie. Ved å varme opp frøene fordamper alkaloidene, og disse dampene virker bedøvende. De gamle babylonerne hadde et råd mot tannpine: å puste inn bulmeurtrøyk. Ingen tvil om at denne – slett ikke ufarlige kuren – faktisk døyvet smertene. Oraklet i Delfi satt sannsynligvis i bulmeurtrøyk da hun ga sine svar, som bare prestene kunne tolke, og som nesten alltid var slik som de eller styresmaktene ønsket. Landevegsfolk brant bulmeurtfrø i hønsehusa slik at hønene holdt seg rolige og kunne puttes rett i sekken. Derfor heter bulmeurt på engelsk, henbane.
 I Cadiz ble jeg ganske facinert av blomster rundt vinduer og på små balkonger. Litt jobb å vanne i varmen som er der.
Pelargoniar i bøtter og spann. Pelargonia har vært en av de mest populære stueplantene i Europa i over 400 år og hagepelargonia i over 100 år. En av grunnene til plantens populæritet er trolig at den er vanskelig å ta livet av! I dag finnes det over 8000 pelargoniasorter i verden, i de lekreste farger og variasjoner, og det fornyes og utvikles nye sorter hele tiden. Navnet Pelargonium kommer fra det greske ordet Pelargos, som betyr stork.